10 feb. 2013

Håll käften och tryck på knappen!

I kvällsnyheterna i österrikisk teve lyssnar jag till en österrikisk europaparlamentariker som är ytterst kritisk till det budgetförslag som rådet just kommit överens om.  Någon framtidsinriktning finns inte i förslaget som kommer att driva EU i en strukturell skuldfälla. Det måste bli slut på dubbelspelet och falskspelet. I den här formen finns det säkert ingen majoritet i parlamentet för förslaget. Och i typisk österrikisk stil förklarar han att ministrarna uppför sig som ett sällskap som på restaurangen beställt en stor schnitzel och sedan går utan att vilja betala.

Nu är det här ingen extrempolitiker från något skojparti som pipipartiet eller Hans Peter Martins lista. Det är gruppledaren för Österrikes ÖVP-delegation, dvs. det liberal/konservativa regeringspartiet som uttalar sig, detta i skarp kontrast till sin partichef på hemmaplan och regeringschefen som båda är supernöjda med resultatet. Detta trots att Österrike, tydligen i motsats till Sverige, får betala mer, får sin rabatt halverad och anslagen till landsbygdsutveckling reducerade. Han heter Othmar Karas som också är en av parlamentets vicepresidenter och har i ett pressmeddelande specificerat vad som behövs för att parlamentet skall  godkänna budgetförslaget.

Ett minimikrav är att man gör en översyn efter två år. För detta har även parlamentets president  socialdemokraten H M Schultz gjort sig stark. Det är väl därför också ett troligt utfall.

Nu har jag sällan något positivt att säga om Österrikes politiker men jag tror faktiskt inte att ÖVP-chefen eller regeringschefen vågar mopsa upp sig alltför mycket mot parlamentarikernas åsikter. Det kan man alltså jämföra med uttalanden från Reinfeldt, Borg och Björklund som är ytterst irriterade över att svenska EU-parlamentariker ibland inte röstar som moderpartierna i svenska riksdagen.  Det blir "förvirrande" tycker Reinfeldt som inte nöjer sig med att ta moderaterna i örat utan också -och kanske framför allt- socialdemokraterna i EP. Även Anders Borg "kräver" att "de svenska Europaparlamentarikerna lojalt följer den svenska budgetlinjen"

Europaparlamentariker både från (s) och (fp) är upprörda och påpekar att  regeringen inte förstått EP:s roll. Det duger inte för de folkvalda Europarepresentanterna att ha ett snävt nationellt perspektiv utan man måste se till vad som är bäst för Europa som helhet.

Det är egentligen ytterst upprörande att regeringen försöker att lägga munkavle på folkvalda representanter i den enda av EU:s institutioner som är direkt demokratiskt vald. Det gör ju allt snack om "demokratiskt underskott" inom EU till rent hyckleri. Reinfeldts och Borgs Europasyn går tydligen ut på att besluten skall tas i stängda rum utan insyn.

Det finns nu en utomordentlig möjlighet via siten votewatch.eu följa hur partier, partigrupper och enskilda ledamöter röstar i olika frågor. I en specialstudie har votewatch f.ö. visat hur och var nationella parlamentariker röstat på annat sätt än sina moderpartier i regeringsställning. Inte oväntat visar det sig att parlamentarikerna i de främsta bromsklossarna England, Tjeckien och Sverige oftast röstat emot sina egna regeringar. De frågor där parlamentarikerna är minst villiga att rätta in sig i partileden är just budgetfrågor och ekonomiska och monetära frågor.

Förstår att den svenska regeringen blir nervös. Hur skall det gå om moderater och folkpartister och för den delen även socialdemokrater börjar att tänka själva? Så kan vi ju inte ha det.


Uppdatering 11/2:  Ajajaj, det börjar bubbla i grytan. Det fanns visserligen 27 vinnare i budgetförhandlingen och bara en förlorare nämligen Europa. Men det finns tydligen en del "förvirrade" (Reinfeldts språkbruk) individer som inte utan vidare vill acceptera vad som överenskommits i det slutna rummet. Läs t.ex.:

Parliament warns Europan Council agreement is only start of the process.

Budgetrysaren har bara börjat

Anders Borg har tappat fattningen

Det är ju så populärt med näthat nu för tiden och jag får nog erkänna att jag skulle bli ganska nöjd om herrar Cameron, Borg, Reinfeldt m.fl. fick sig åtminstone en symbolisk knäpp på näsan.

3 kommentarer:

  1. Kan det ha något med det här att göra, tro?
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kan-vi-lita-pa-somnlosa-ledare_7880064.svd

    SvaraRadera
  2. Efter åtskilliga kommentarer från och hos dig har jag börjat läsa Cervenka. Det är ömsom vin och ömsom vatten tycker jag. Men han skrver underhållande och det är ju mer än man kan säga om de flesta ekonomijournalister.

    Det ligger mycket i det han skriver om sömnbristen och inslumrade delegater eller minstrar har man ju sett nu och då på olika möten. Och även själv har man väl vaknat till med en smäll nu och då.

    Syftet med övningarna är dock oftast att komma fram till något som ser ut som en överenskommelse eller uppgörelse så att man kan fara hem och visa att man lyckats. De verkliga problemen får man ta itu med senare eller så löser de sig av sig själva. De som hittar på fiffiga lösningar är dock mera sällan ministrar och chefsdelegater utan deras underlydande slavar eller "sherpas" som inte fått ännu mindre sömn men som har rutin och framför allt ingen prestige att slå vakt om.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att de som är tio gånger mer haj på ekonomi än jag, tycker ungefär att han är bra på att ta tempen på läget och analysera situationerna; men kanske saknar något av en större överblick?
    Who am I to judge. I alla fall får han också mig stundtals intresserad av ekonomi, och om du som kan det får något ut av hans texter när de smakar vin och inte vatten; gott nog ; )

    Igår hörde jag till min förskräckelse att en stadigt växande kriminell ekonomi omsätter 500 miljarder om året, och via korruption äter sig in i stora delar av sk legal finansiell verksamhet. Bara det är ju mer skrämmande än räntelägen och greklandskriser hit-och-dit.

    SvaraRadera